fredag, augusti 21, 2009

Barnen i bullerbyn

Jag och Mattias har en såndär bak-och lagamat-kväll.
Det är bara det att det verkar som att vi hela tiden har glömt någon ingrediens.
Vi har varit och handlat varsin omgång och nu är han precis påväg ut genom dörren för en tredje vända. Det ska bli fläskfilé och klyftpotatis och till efterrätt någon väldigt avancerad cheesecake a la Leila.

Receptet enligt följande:
300 g digestivekex
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl maizena
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia
2.5 dl kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad (gärna med citron/limesmak)
1 dl frysta blåbär

1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Smält smöret.
2.
Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.
3.
Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.
4.
Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kvarg och färskost och vispa krämigt med en elvisp.
5.
Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.
6.
Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.
7.
Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
8.
Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.

Jag tror det kan bli ganska smaskigt. Annars ska jag jobba ikväll så hunden är väl lagom understimulerad. Han har varit ute på otaliga "gå-runt-kvarteret"turer och mer blir det nog inte för hans del idag. Klockan springer nämligen fort iväg och det är snart dags att gå till jobbet.


3 kommentarer:

Unknown sa...

Låter som något du kan bjuda mig på när jag kommer och hälsar på dig.

Sofia sa...

eller göra när du kommer hit=)

Cecilia sa...

Ja, men den var ganska dyr och omständig att göra. Dessutom måste man vänta till IMORGON innan man får prova resultatet! Tur att det fanns mycket smet att käka så man kan ge sej till tåls..