söndag, september 26, 2010

Viltspår med "skott"

Skytten har ett paintballgevär. Man tager vad man haver, som det heter.
 Då har Goliat gått ett nästan dygnsgammalt spår. Det var längesen vi spårade och det märks att han har svårt att sortera mellan spårvittring och viltvittring... Men jag tyckte ändå att han skötte sig relativt bra. Jag spårade med ganska kort lina, och stannade när jag tyckte att han rände ut för långt från spåret. Första vinkeln tog han klockrent. Andra vinkeln gick också fint, men så var det som att han inte riktigt kunde bestämma sig för om det verkligen var rätt spår han tog. För sen bakspårade han och fick viltkänning. Jag stannade honom och fick till slut ta tillbaka honom till spåret. Efter lite funderingar och en ganska noggrann kontroll av en återgång fortsatte vi spårandet tills det uppstod ännu ett förvirringsmoment när vi skulle ta oss över en stenjärsgård.
Väl över tog han resten av spåret fint.
Fram till skottet.
Jag satte honom ner och Mattias gick ut och sköt ett par skott mot spårslutsplatsen. Goliat reste sig från sittande position och hade svansen mellan benen och såg otroligt besvärad ut. Jag satte honom återigen ner och väntade en liten stund, sen gav jag honom varsågod (varför sa jag inte spår?). Han gick ganska tveksamt fram till spårslutet och väl där blev det lite allmän förvirring. Men sen hittade han klöven och då blev det full fest!

Väl ute från våra buskar kampade vi med klöven på en äng, då sköt Mattias ett par skott till och denna gången gick det fint. Han bar stolt och glad hem klöven igen, så slutet blev lika positivt som sist. Till och med ännu mer positivt, då han fick ett stort och köttigt lammben! Mums tyckte Goliat och låg på gräsmattan i över en halvtimme och tuggade nöjt på sin belöning.

Jag håller tummarna för att nästa spårträning blir ännu mer positiv!
Jag är så himla förvånad bara. Jag trodde jag hade en skottfast hund. Men tydligen har jag en hund som helt klart är skottberörd. Jag ser det egentligen inte som något problem då jag verkligen tror att det kommer att avhjälpas med mängdträning. Men jag är verkligen stum av förvåning. Snopet, Cecilia.

Goliat, nöjd med sitt fynd

Ännu nöjdare blev han när han fick lammkött av svärmor

2 kommentarer:

Sofia sa...

Hej. Vad kul att ni har spårat lit mer=) JAg blir också förvånad av att han berörs...kanske man man skylla påMH:t eller förra spårträningen med skott. Men hursomhelst så tror jag att han kommer att komma överdet speciellt när han kan fortsätta efteråt och när han gillar klöven. Han blev ju inte berörd senare...hmm. Man slutar ju aldrig att bi förvånad...själv trodde jag ju aldrig att vi ens skulle kunna gå spårprov med Frodo p.g.a hans historia med skotträdsla men det har ju löst sig riktigt bra.

Tuta o kör...när är det dags fördebut!?

Cecilia sa...

Oj, debut vet jag inte. Jag tror jag väntar tills jag tycker att han klarar skottet hemmavid utan problem, det blir nog förmodligen mycket läskigare när det är en främmande gubbe som går ut och låter så otäckt ;)

Kanske vill du lägga spår på lördag eftermiddag? Så kan vi gå det på söndag morgon? Jag kommer nämligen till Mutthyllan i helgen! :P