lördag, maj 15, 2010

Att städa efter en kooikerhondje

Jaha. Så var det lördag, med allt var det innebär. Det är dags igen, för kanske bland det värsta jag vet.
Jag vet att somliga människor lever för dylika sysselsättningar. Själv hänger jag mig mycket hellre åt andra, mer njutbara, aktiviteter.

STÄDA.

Jag har ändå lyckats komma fram till ett par saker som fungerar när man är ägare till en liten hårboll till hund, som fäller lika mycket vilken årstid det än gäller. Om du har några städtips får du mer än gärna dela med dig av dessa under Kommentarer.

1. Tvättbar klädsel till hundbädden
 Hundar är skitiga. En ren hund är en olycklig hund heter det ju? Min hund får springa i lerpölar så mycket han vill. Trots att jag duschar honom efter riktigt leriga promenader missas ju oftast en fläck här och var.
Därför rekommenderar jag att sy/köpa flera olika tygöverdrag till hundbädden som du med lätthet kan byta en gång i veckan när du städar övriga bohaget.
För vad spelar det för roll om du städar kliniskt när du har en stinkande hundsäng i ett hörn?

2. Tvättbar mopp
 De här mopparna finns att köpa på de flesta lågprisaffärer och är enligt mig mycket prisvärda. Det känns fräscht att, efter användning, kunna slänga alla rengöringsdukar i tvätten och förgöra alla baselusker.

3. Citronsåpa på sprayflaska- världens bästa "köksspray"!
 Citronsåpa är Guds gåva till hundägare. Jag använder det till all städning (ugnsrengöring, köket, badrummet, golven). Men när jag ska torka av lister, väggar, trösklar och andra ytor använder jag en egenblandad variant. I denna flaska har jag blandat vatten och såpa. Sen är det bara att gno på!
Det blir smutsigt när man har en kooiker som gärna väntar med att ruska sig tills han kommit in i hallen... Tvätta nerifrån och upp så undviker du att få rinnmärken!

4. Andra rengöringsgifter
 När inget annat hjälper och man känner för att omvandla sitt hem till ett badhus kan man använda klorin som rengöring. Detta är väl inte speciellt miljövänligt så jag försöker att gå över helt till såpan. Men det finns inget som går upp mot ett klorinrent golv.
Vissa perioder under året har Goliat extremt mycket förhudssekret, om ni ursäktar min frispråkighet. Förutom att jag då brukar behandla honom genom att spruta in jodopax eller natriumkloridlösning för att skölja bort det så brukar jag även behöva rengöra ytor i hemmet. För det mesta använder jag då fläckborttagningsmedel.

5. Hårrullar
 Jag vet inte hur många jag har här hemma. Men jag har fått för mig att en långhårshundägare aldrig kan få för många. Jag har dessutom fått en jättepraktisk lite mindre modell av mamma, som jag kan ha i handväskan. Tack mamma!

6. Gummihandsken
Gummihandskens makt är underskattad. Alla tyger som blivit håriga kan med lätthet avhåras med hjälp av en vanlig gummihandske. Prova, det är verkligen hur effektivt som helst! Billigt dessutom.
På mattor går det utmärkt att använda en vanlig gummiskrapa (en sån man använder i duschen).

7. Furminatorn
Personen som uppfann detta underbara verktyg har min ödmjuka respekt och tacksamhet för all framtid (jag kan bara ana hur tacksam jag kommer att vara när jag i framtiden köpt hem min schäfer).
Min är en julklapp från min kära pojkvän, som inte tyckte att jag var värd den äkta varan, och därför köpte en billigare kopia (tack älskling). Så egentligen kan jag inte göra reklam för Furminatorn, men denna billigare kopia fungerar i alla fall utmärkt!

Lycka till med eran lördagsstädning. Jag är precis färdig med min och ska nu gå ut med vovven så att vi kan påbörja processen att skita ner lägenheten igen, så jag har något att göra nästa vecka.
Ikväll ska jag och Mattias gå och se den nya Robin Hood med Russel Crowe och min favorit - Cate Blanchett. Efteråt ska vi äta ute nånstans, mums! Det kan jag vara värd nu efter slaveriet.

3 kommentarer:

Åsa sa...

Hm, en dum fråga kanske; men vad är en furminator för något? Har helt missat denna, tydligen oumbärliga, manick! Vad glad jag blir när jag läser att du ska skaffa schäfer ngn gång i ditt liv!! :) Du kommer inte att ångra dig! =D
Ditt tips ang. gummihandsken ska jag genast prova! Tack!
Kram

Susanne o Collin sa...

ha..ha...har vi en pedant i kooikergänget?? :-)) Då har vi mer än hundarna gemensamt. Jag älskar nämnlingen att städa. Så jag blir så inspirerad av din blogg.

Collin har också problem med förhudskatarr och jag brukar skölja rent honom med koksaltlösning och lite vätesuperoxid. Är jodopax ok? Jag trodde det var för starkt för slemhinnor?? Blandar du ut det och i såfall hur? Jag önskar bara att det eländet ville försvinna en gång för alla // Kram

Henrik Hellemar sa...

Hej

Härligt med städtips - speciellt det där med gummihandsken ! :)
När vi ställde ut Lovis så köpte vi två stycken klädborstar - ungefär i stil med den där tejp-rollern du visar, men här är det nåt mirakeltyg på som tar med sig håren om man borstar åt ena hållet och släpper håren när man borstar åt andra hållet. Det finns en knapp så att man vänder hela borsten beroende på med vilken hand man borstar... Lika enkel som finurlig...


Henke :)