Motivation

 Inledning
Jag upplever att det finns ett behov av motivations-tips därute i cyber-space. Alla drömmer vi om det perfekta samarbetet med vår hund, men hur kommer vi dit? Det känns som att alla andras hundar är så duktiga och min lyssnar inte alls, vad kan det bero på?

Jag har under åren som lycklig, och ibland olycklig, kooikerhondjeägare periodvis haft uppfattningen att min hund varit oträningsbar. I hans unga år var allt annat roligare än vad jag var och jag har verkligen fått kämpa för hans uppmärksamhet. I största allmänhet har jag upplevt honom som en otroligt svårmotiverad hund.

En hund som är svårmotiverad är ur mitt perspektiv en hund med obefintligt intresse för föremål, ingen fallenhet för kamp-lek och med en i grunden ganska ifrågasättande inställning till arbete, "ja- jag kan göra det här, men varför ska jag?" (lägg dessutom till en matkräsenhet- voila! Där har du Goliat i ett nötskal!)
Dessa hundar har i största allmänhet inget gratis driv och vilja att lyda. De är helt enkelt en utmaning att träna!

Då jag själv har haft problem med just detta med att leka, men ändå känner att jag och Goliat nu har nått fram till ett fint samarbete och en bra balans i vår träning vill jag dela med mig av mina erfarenheter.  Jag vill även ge lite allmänna tips och råd kring detta med hundträning och rutiner kring träningspassen.

Jag är absolut ingen expert i ämnet och har lånat en del kunskaper från olika artiklar som jag läst för att hämta inspiration, från hund-forum jag är medlem i samt från mina underbara träningskompisar och internetvänner därute som coachar och hjälper mig när jag fastnar i min träning (ingen nämnd, ingen glömd).
Längre ned på sidan kommer jag att samla länkar till artiklar på nätet för er som är intresserade att fördjupa er ytterligare. Denna lista är för närvarande förhållandevis tunn, men kommer att fyllas på allt eftersom.



Realistiska förväntningar och mål
Det jag först vill nämna är hur viktigt det är att lägga sina förväntningar på en realistisk nivå. Du har kanske, precis som jag själv, lätt för att se ett ekipage som tävlar Elit-nivå spatsera förbi i ett perfekt fritt följ och börja tänka negativa tankar. Tankar som "så där kommer min hund ALDRIG att kunna gå!" och "det är ju ingen idé att jag tränar här, jag kommer bara göra bort mig" och som är så onödigt nedtryckande.

Tänk inte så!!

Ta istället tillfället i akt, prata med de kunniga människorna du har framför dig! Min erfarenhet är att de flesta som tränar hund är villiga att hjälpa ivriga nybörjare med träningstips. Skapa dig en målbild för er, om det är att gå fot fint, ta reda på hur du tränar in det istället för att ge upp innan du ens har provat!

Hundar genomgår mognadsfaser under uppväxten, men även olika faser i det vardagliga livet. Jag har bara min egen hund att jämföra med, men Goliat är under olika perioder av året påverkad av löptikar, vilt, värme, min egen sinnesstämning och många andra saker runtomkring.
De dagar jag själv känner mig opeppad åker jag gärna ut till klubben- men gör ingenting i träningsväg, utan sällskapar med mina vänner och går promenader i skogen. Detta kan inträffa även då jag ska delta på kurs. Då säger jag bara till min tränare att "nej, idag känner jag mig inte så himla munter, så idag vill vi bara titta på".
Alla har såna dagar, försök att komma ur duktighetskomplexet och ställ inte för höga krav på din kompis!
Huvudsaken är ju att ni har roligt tillsammans, eller hur?




Belöning är ett måste!
För att lyckas med din hundträning och med att jobba upp ett samarbete mellan dig och din hund måste du ha belöningar som är värt nånting för din hund.
De flesta hundar gillar mat. Detta kan varieras i oändlighet. Allt från att ta med torrfodret och belöna med till att torka blodpudding i ugn, hacka upp Hot Dogs i långa banor, baka eget hundgodis och köpa färdiggrillad kyckling.

För att bygga upp en relation och ett samarbete och för att hunden ska bli mer taggad och intensiv, slår jag ändå ett slag för kamp- och/eller jaktlek.
Genom leken bygger du inte bara förväntan, du blir dessutom värd nånting i hundens ögon!

Om din hund inte har något naturligt förmålsintresse får du lära din hund att leka.


Hur  du lär din hund att leka

1. Börja med att välja ut ett föremål som din hund verkar ha större intresse av än andra saker. Ibland kan detta föremål vara svårt att hitta, prova dig fram! Jag känner folk som kampar med en gammal pälskrage, med en torkad rådjursklöv, med en gammal handske eller en traditionell kampleksak. Inga föremål är sämre än den andra!

Ta nu detta föremål och behandla det som att det vore den roligaste prylen på jorden. När du leker med ett föremål med hunden, måste du själv gilla föremålet. Gör Du inte det, låtsas!
Hela din uppmärksamhet ska vara riktad på föremålet. Bete dig som en galning. Hoppa runt med föremålet, dansa, hojta. Lägg sedan bort föremålet, utan att hunden har fått vara med i din lek.
Upprepa sedan denna galna procedur flera gånger om dagen, så ska du se att hunden så småningom kommer att vilja vara med, den kommer att bli jättenyfiken på den mystiska dyrgripen som den inte får komma åt!
Så efter ett par tillfällen kan du låta hunden få ta föremålet, men bara en kort stund. Max några sekunder! Kom ihåg att det är viktigt att det alltid är du som avbryter leken.
Om det är kamp du är ute efter ska du vara noggrann med beröm och belöning när hunden gör rätt.
Låt aldrig hunden ha detta föremål utan att du är med.
Se där! Nu har du ett föremål som är åtråvärt för din hund!
Parallellt med detta belönar du allt intresse för leksaker och prylar, blir jätteglad och dansar runt, byter saker med godis och gömmer saker som hunden får leta reda på. Allt för att skapa intresse!

Jag kommer här nedan punkta upp saker du kan tänka på i din jakt på resultat inom lydnadsträningen. Tänk dock på att skynda långsamt. Det finns ingen anledning att jäkta- om du gör misstaget att börja jämföra er med andra ekipage kan det sluta med att du blir besviken och arg på din hund för att saker inte fungerar för er. Alla raser är olika, alla individer inom en ras är olika.
Låt det ta tid, läs artiklar, prova vad som fungerar för er, träna tillsammans med inspirerande och uppmuntrande människor så ska du se att ni också kommer att nå era mål, i eran takt!



Tips för en lyckad träning

*Låt inte dina belöningsföremål ligga och skräpa i huset! Detta är en regel som du MÅSTE följa för att skapa intresse hos hunden och gäller i regel även för hundar med starkt föremålsintresse. Era träningsleksaker ska vara speciella. Lägg dom gärna i en speciell ryggsäck, då kommer hunden till slut förknippa denna väska med träning och vet vad som väntas!

*Det är alltid du som avbryter aktiviteten. Träna inte längre än att din hund orkar vara aktiv! Om detta råkar vara 30 sekunder, så låt det vara det! Bjud in till aktivitet, belöna rätt beteende och avbryt leken innan hunden hinner tröttna.

* Om hunden inte vill ha roligt med dig så får den inte ha roligt alls. Gör pauserna skittråkiga. Ha för all del med dig en filt för hunden att ligga på, bind den vid ett träd och ha paus tillsammans. Under pausen ska ingen aktivitet förekomma. När hunden blir sugen igen så kan du erbjuda aktivitet, men inte innan dess.Du kan med fördel gå iväg och hjälpa någon kompis med träningen, detta brukar bygga upp ett sug hos hunden som inte får vara med ;)

*Använd externbelöning även när du ger godis som belöning. Med detta menar jag att du använder dig av exempelvis en skål eller ett lock där du lägger en gottebit. Av någon anledning tycker de flesta hundar att det är mycket roligare att få springa iväg och äta en godis, mycket skojigare än att få den serverat ur matte/husses hand.

* Locka och pocka aldrig, muta aldrig! Ju mer hjälp och synliga belöningar du använder, desto svårare kommer det bli för Dig att träna bort dessa. Godis i handen är ett tydligt exempel på detta. Träna hellre i köket där det är minst risk att hunden blir distraherad av annat. Gör det lätt för hunden att lyckas!


*Öka störningsträningen successivt, ha realistiska förväntningar!
Det är vanligt att saker som fungerar hemma inte fungerar på brukshundsklubben. Detta är inte konstigt, då det på klubben finns otroligt mycket störning för din hund. Lägg träningen på lämplig nivå! Om din hund kan gå vid sidan 5 meter hemma kanske du på klubben bara kan träna ögonkontakt i utgångsposition. Du kanske inte ens kan träna ögonkontakten i utgångsposition? Då får du träna på att leka med din hund, bli passiv och träna ögonkontakt i en sekund för att sedan fortsätta leka. Att kunna leka intensivt med sin hund i en främmande miljö är nog så svårt! Lägg mer vikt vid koncentrationen och glädjen i att samarbeta och leka med dig än vid faktiska prestationer. Återigen- jämför dig inte med andra!

* Träna korta pass, traggla inte! Max 3-5 minuters pass är lagom, om det behövs- använd dig av tidtagarur!  Lägg hellre upp träningen så att du tränar 5 min 4 gånger om dagen, än 20 min i ett svep. Skriv gärna träningsdagbok. Vad var det som inte fungerade under träningen? Varför fungerade det inte? Det är nyttigt att kunna gå tillbaka och se vad som felats under tidigare pass när Du skrivit minnesanteckningar.

*Låt inte din hund leka med andra hundar innan ni tränar. Dels för att det i början, innan du har byggt upp ett samarbete med din hund, är nästintill omöjligt att konkurrera med hundens artfränder i fråga om rolighet. Dessutom av den enkla anledningen att du inte vill att din hund ska vara helt slutkörd av att ha kutat runt med en kompis när ni ska träna! Ha helst helförbud mot lek på appellplanen för att helt eliminera risken att din hund kutar iväg så fort den ser en rolig kompis på andra sidan planen.

*Träna aldrig när du känner dig irriterad eller stressad. Hundar är känsliga djur, och ingen vill väl vara med en surpuppa? Undvik konflikter genom att bara träna när du själv känner dig inspirerad och på gott humör.



Jag hoppas att Du fick ut något av denna lilla skrift. Jag är som sagt ingen expert, men jag vet av erfarenhet att trägen vinner. Huvudsaken är att ni har roligt tillsammans!

Lycka till!









Artiklar värda att läsa:
Mattsons kennel:  Hundar och träning- föremålsintresse


Maria Hagström: Genomtänkta belöningar
Maria Hagström: Träna din hund för uthållighet